Gedragsregels leiders/trainers

Beste trainer of leider van de Paasberg,

• Wat fijn dat je dit seizoen (weer) trainer of leider wilt zijn!
    We zijn een vereniging waar samenzijn en samendoen erg belangrijk is. Plezier in de sportbeleving voor IEDEREEN, zowel op als naast het veld, staat daarbij voorop. Dit bereiken we alleen door met elkaar sportiviteit en respect na te streven.

Omdat je als trainer of leider een voorbeeldfunctie hebt, horen hier voor jou ook enkele gedragsregels bij. De belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. We streven ernaar dat iedereen bij de Paasberg zich aan deze gedragsregels houdt. Hierin heb jij ook een verantwoordelijkheid, deze hebben we hieronder uitgelegd.

Dit zijn de gedragsregels

• Je hebt als trainer/leider ALTIJD een voorbeeldfunctie voor je team, maar ook voor andere vrijwilligers.

• Je coacht positief en geeft een goed voorbeeld aan spelers; je schreeuwt of scheldt niet en blijft altijd rustig.

• Je hebt respect voor de spelers, ouders/verzorgers, scheidsrechter, grensrechters en tegenstanders.

• Je respecteert en accepteert de beslissingen van de scheidsrechter en grensrechters.

• Je bent op tijd aanwezig voor trainingen en wedstrijden en bij afgelastingen informeer je het

team tijdig.

• Je zorgt dat de kleedkamer netjes wordt achtergelaten (zowel uit als thuis).

• Je gebruikt geen alcohol en tabak tijdens de wedstrijd of (jeugd)training.

• Je bewaakt dat minderjarige spelers geen alcohol drinken bij de Paasberg.

• Je bent nooit alleen met jeugdspelers in de kleedkamer.

• Je houdt voldoende afstand met spelers/speelsters, wat o.a. betekent dat er geen persoonlijk/

privé-contact is.

• Je zorgt dat er zuinig wordt omgegaan met de velden en trainingsmaterialen.

• Je zorgt dat ervoor dat de velden na de training leeg zijn en de materialen netjes zijn opgeruimd.

Je bent op de hoogte van de belangrijkste protocollen, zodat je weet hoe je in bepaalde situaties

moet handelen.

Wat wordt er verder van je verwacht

• Je spreekt spelers aan als regels worden overtreden. Je doet dit rustig en correct en vermijd conflicten.

• Je gaat om met ongewenst gedrag van spelers of ouders volgens het binnen de Paasberg afgesproken beleid.

• Je registreert alle waarschuwingsgesprekken met spelers.

• Je rapporteert wangedrag of andere problemen altijd direct aan de verantwoordelijk coördinator/

TC-lid.

• Na twee waarschuwingen volgt er een officiële waarschuwing per brief en worden de

ouders/verzorgers geïnformeerd en eventueel uitgenodigd voor een gesprek (tot en met JO19).

• Is er daarna geen verbetering, dan zal er in overleg met het bestuur worden besloten tot een

passende straf (variërend van een schorsing tot royement en/of verwijdering van het sportpark).

• Je bewaakt dat opgelegde sancties ook daadwerkelijk worden uitgevoerd (geschorste spelers

spelen nooit, en ook je beste voetballer speelt niet als hij/zij zich heeft misdragen, ook al kost dat belangrijke punten).

Ouders/verzorgers

• Je maakt regelmatig een praatje, zodat ouders/verzorgers zich betrokken voelen bij de club en

het team.

• Je legt uit welke rol er van ouders/verzorgers wordt verwacht, en welke afspraken over gewenst

en ongewenst gedrag je samen met je spelers hebt gemaakt en wat je aanpak is bij het niet

nakomen hiervan.

• Bij ongewenst gedrag langs de lijn leg je duidelijk uit waarom ouders/verzorgers dat niet moeten

doen. Voorbeelden zijn het bemoeien met de opstelling, mee-coachen of spelers belachelijk maken.

Als het escaleert, dan spreek je de ouder/verzorger die buiten zijn boekje gaat kort aan. Blijf vooral rustig, herinner hem/haar aan de gemaakte afspraken en vraag hem/haar na de wedstrijd even verder te spreken.

In uitzonderlijke gevallen kan worden afgeweken van het hierboven beschreven proces om tot een passende straf te komen voor spelers of ouders/verzorgers.

Trainers en leiders hebben elkaar nodig: bespreek daarom periodiek met elkaar hoe het gaat en kijk ook eens bij een ander. Spreek elkaar aan op gedrag als dat nodig is, maar doe dat altijd opbouwend.